Konferencija je trajala dva dana od 26.2 do 27.2. Održana je u Bel-Expo centru u Beogradu, a glavni organizator je bio British council. Prostori gde su se održavala predavanja bili su nazvani po tasterima na tastaturi, pa je glavni prostor bio Space, Enter je bilo mesto za nastavnike osnovnih i srednjih škola, zatim Insert i Alt. Partneri su bili MPTR, kompanije Oracle, Lenovo, Intel, Tesla, Microsoft, Link group, Advant. Predavači su bili iz Srbije i iz inostranstva, tako da se mnogo toga korisnog videlo i čulo.

Kompanija Oracle ima u planu da drži jednodnevne i dvodevne seminare za nastavnike osnovnih škola koji bi onda đacima preneli osnove programiranja i tako ih spremili za budućnost, pošto će IT sektor tražiti mnoge stručnjake u narednim godinama.

Kompanija Advant, generalni distributer Lancom-systems je predstavila način na koji škole mogu biti pokrivene bežičnim internetom i na koji način mogu postati deo Edu-roam grupe, pa se onda mogu umrežavati sa evropskim školama i univerzitetima.

Kolege koje su držale predavanja dali su mnoštvo konkretnih primera iz učionice. Pokazali su nam kako mobilni telefoni mogu postati male laboratorije koji učenici mogu iskoristiti za mnoge eksperimente iz fizike, hemije, matematike. Čak se mogu povezati sa kolegama iz inostranstva i napraviti zajednički eksperiment, recimo izmeriti prečnik Zemlje. Nastavnici biologije i geografije mogu pristupiti kamerama u orbiti ili pod morem i pokazati deci konkretan primer vezan za neku oblast koju obrađuju.

Igor Popov je održao interesantno predavanje o Khan akademiji na srpskom. Tom portalu se može pristupiti na internetu, i pročitati dosta toga vezano za matematiku, istoriju, građansko vaspitanje... Izvor je khanacademy.rs.

Mark Barouz iz Velike Britanije je objasnio principe jednostavnog kodiranja uz 2code. Pošto će u narednim decenijama faliti stručnjaka iz te oblasti, oni su rešili da kodiranje uvedu u obavezno obrazovanje za decu od 6 godina. Čaba Vereš je takođe govorio o programiranju i o Evropskoj nedelji programiranja u Srbiji-takmičenje se održava svakog oktobra.

K.Aleksić, V.Arula i M.Zindović su govorile o projektu Graditeljke Beograda, gde su đaci izašli iz učionice i konkretno, u gradu, se upoznali sa arhiktetonskim stilovima, pa pravili svoj projekat uz saradnju sa nastavnicom informatike i nastavnicom srpskog.

Biljana Vučković je govorila o primeni Gugl učionice u nastavi, kako da se oformi i kako da se učenicima zadaje domaći kroz nju-sličan portal je Edmodo.

I.Banković, M. Banković i S.Tasić su predstavili svoju aplikaciju za mobilne telefone Eco reporters, za čiju ideju su dobili nagradu u Mađarskoj. Uz pomoć te aplikacije učenici mogu praviti svoj ekološki izveštaj poput pravih novinara i vežbati engleski jezik. 

Na štandovima su se mogli videti mnogi softveri vezani za obrazovanje, poput elektronskih dnevnika, internet portali za učenje-koji imaju dosta resursa, ali nisu besplatni, pa bi škola morala da izdvoji oko 400-600 eura godišnje da bi njeni učenici i nastavnici imali pristup resursima na određenom portalu.

Od tehničkih učila bile su tu razne pametne table, klupa u obliku tač-skrin ekrana, 3d štampač koji štampa objekte, robot koji se pokreće kada mu se zadaju komande i sl.

Bilo je malo vremena da bi se sva predavanja posetila, ali dosta toga je snimljeno, pa će se moći pogledati kasnije. Za link treba otići do sajta

www.britishcouncil.rs

Fotografije pogledajte ovde.

 

bezbedno_160_300mbIzrada sajta Dejan Zekavičić Izrada sajta Dejan Zekavičić

 

Šta je forum pozorište?

 

Naša škola u projektu Škola bez nasilja

Detaljnije