Пројекат "Shadow teacher"

Марибор, дан први

Као што смо се унапред договорили, дошли смо до школе у Сладком Врху и тамо се поздравили са колегама. Љубазни домаћини су нас свима представили. У 8.30 смо отишли са колегиницом Лидијом Грубелник до њеног кабинета где смо се упознали са свим везаним за ИКТ у њиховој школи.

 

Говорила нам је о Арнес мрежи у коју су укључене све школе у Словенији, где сваки њихов наставник има приступ и слободно може да користи ресурсе. Уз помоћ једноставног алата, наставник може да креира задатке који ученици раде на часу на њиховим таблетима или лаптоповима, тако што одговара на питања или заокружује понуђене одговоре, допуњује, црта... Наставник прати напредак ученика на свом рачунару. Наставник, може да огранизује видео конференцију и тако предаје ученицима који су негде на рекреативној настави – рецимо негде на скијању. Наставник је такође у могућности да ради на изради е-уџбеника, ученик има у књигама све апликације, креира свој налог и ради на задату тему. Наставник има увид у најновије пројекте којима може да приступи и тако се усавршава. СИО портал може да се користи за тестове, Падлет је погодан за језике , а портал Неарпод је портал где се региструје институција, и плаћа се на годишњем нивоу и погодан је за све предмете, док Оффице 365 служи наставницима за дељење фајлова.

Код колеге који предаје енглески језик, Симона Драгшића сам био на три часа, у 6., 7., и 9., разреду. Ученици су у неким разредима подељени на групе по нивоима што значајно олакшава рад јер су групе мање, а различит је приступ настави за сваки ниво. Наставник има увек приступ мрежи јер је свака учионица опремљена брзим интернетом, свака има рачунаре и пројектор. Самим тим, наставник је у могућности да приступи онлине ресурсима, било да је то везано за уџбеник где наставник има приступ вежбама за одређену лекцију које ученици раде тако што се улогују на своје налоге. Наравно, ИКТ није препоручљиво користити увек, већ је тај неограничен интернет ресурс пожељно користити с времена на време. Ученици 9. разреда су имали рецимо да погледају 5 видеа на YоуТубе каналу о страховима, јер је то била лекција коју су обрађивали, да изаберу један страх и да онда напишу за домаћи састав на ту тему, где би они били тај лик из видеа. Онда би прочитали састав успут вежбајући два прошла времена и наставник би им давао афирмативну сугестију о њиховим радовима, као и награду, стикер заставе који им доноси олакшице приликом коначне оцене. Самим тим ИКТ алати су коришћени код куће за приперему наредног часа. Наставник посећује и портал енглисхеxецисес.орг где може давати ученицима да решавају граматичке вежбе. Доступни су му и припреме за час где дописује сугестије шта је било добро на часу.

Учитељи су посетили час ликовне културе у трећем разреду код учитељице Весне Годлер. Блок час је одржан у мултимедијалној учионици , која је опремљена са 20 рачунара и видео бимом. Реализована је наставна јединица Дигитална фотографија. На претходном часу ученици су имали задатак да фотографишу свога друга када је тужан, срећан, бесан...

Учитељ путем рачунара и видео бима задаје задатке које ученици решавају. У току рада присутна је подршка учитеља, посебно ученику са посебним потребама.

Када су сви колажи били готови извршена је презентација рада сваког ученика путем видео презентације уз коментаре ученика шта је овог часа научио и како му се овакав начин рада допао.Ист е коментаре су написали и у Wорду који ће се наћи у бази података учитеља као и њихови радови.

Последњи пут измењенопетак, 10 април 2020 22:13

Медије